Advies en Vragen
Vaak Gestelde Vraag
Het is altijd aangeraden om je huisdier eens te laten controleren door de dierenarts. Op die manier komen ze al eens in contact met de dierenarts zonder dat er onmiddellijk spuitjes of andere minder leuke ervaringen aan te pas komen. Er wordt dan een grondige controle van de pup/kitten gedaan, hij wordt gecontroleerd op parasieten zoals vlooien, teken of wormen en het bijgegeven boekje kan nagekeken worden zodat de vaccinaties aan de hand van zijn boekje kunnen besproken worden. Ook komen allerlei kleine zaken aan bod zoals de voeding, de socialisatie, de opvoeding, het zindelijk worden, sterilisatie of castratie, … Het is een heel goed idee om alle vragen die ondertussen in je opgekomen zijn op een blaadje te noteren zodat je zeker allemaal stelt.
Geriatrie is niet enkel een begrip uit de humane geneeskunde meer, maar wordt ook heel belangrijk bij onze huisdieren. Ze worden steeds ouder waardoor ze ook specifieke kwaaltjes krijgen en aangepaste zorg vragen. Het vroegtijdig opsporen van bepaalde ziekten is heel belangrijk zodat in een vroeg stadium kan ingegrepen worden.
Zeker en vast wel. Ook in huis kan de hond/kat in contact komen met allerlei ziektes omdat we zelf op straat of in het bos wandelen, via de lucht, … De kans dat een steeds binnen verblijvend dier besmet wordt, is natuurlijk wel kleiner dan dieren die regelmatig in contact komen met soortgenoten maar is niet onbestaande. Bij mij is het ook zo dat een jaarlijkse check-up niet enkel het spuitje inhoudt, maar het is ook een algemene controle van het dier. Als er daarbij kleine dingen zijn die u gedurende het jaar opgemerkt hebt kunnen die extra gecontroleerd worden en kan dat ook met u besproken worden. Op die manier proberen we terug zoveel mogelijk ziektes in een vroeg stadium te ontdekken en de ziekte een stap voor te zijn.
Bij honden/katten is het eigenlijk net zoals bij mensen. Elke hond/kat ontwikkelt ook tandsteen.
De ene hond/kat is daar gevoeliger dan de andere voor en zal sneller tandsteen en een onaangename mondgeur hebben. Gelukkig kan er preventief veel gedaan worden zoals een speciaal tanddieet, kauwstrips en botten om op te bijten. Het allerbeste is tanden poetsen. Het is helemaal zo geen onbegonnen werk zoals velen denken.
Met een aangepaste tandpasta en een speciale tandenborstel of vingerhoed is het bij vele honden snel aangeleerd.
Toch kunnen we er niet vanuit dat er soms gewoon te veel tandsteen gevormd wordt en dat we onder volledige verdoving met speciale apparatuur de tanden moeten poetsen.
Daarna kan nieuwe moed begonnen worden om het tandsteen te lijf te gaan met botten en tandenborstel.
Dit is een oud fabeltje en helemaal niet juist.
Uw teefje of kattin heeft helemaal geen voordeel bij het krijgen van een nestje.
Sinds 2018 is het zelfs verplicht om jouw kat te steriliseren/castreren en te chippen indien hij/zij niet gebruikt om te fokken. Deze wet is dus niet verplicht wanneer je een erkend (hobby)fokker bent.
Niet meer drachtig worden is niet het enige voordeel van een sterilisatie. Ze worden ook nooit meer loops en je hebt geen vuile bloedsporen meer in huis, ze krijgen geen baarmoederontsteking meer en ook de kans op borstkanker is heel klein als ze op jonge leeftijd gesteriliseerd worden.
Er zijn ook bepaalde ziekten waarbij een sterilisatie moet uitgevoerd worden zoals een baarmoederontsteking en suikerziekte.
De nadelen wegen niet op tegen de voordelen maar toch moet gezegd worden dat een
gesteriliseerd teefje gemakkelijker verdikt. Bij sommige rassen kan de vachtstructuur ook iets veranderen.
Je hond of kat de pil geven is een oplossing om geen jongen te krijgen, maar heeft heel veel nadelen.
Zo krijgen ze heel gemakkelijk borstkanker en een baarmoederontsteking.
Ook voor suikerziekte zijn ze gevoeliger.